Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme s Izraelem

V česko-izraelských vztazích máme být na co hrdí. Rozvíjejme naše přátelství a spolupráci v zájmu budoucnosti, bezpečnosti a míru.

Někdy se může zdát, že jako národ a stát máme málo důvodů k hrdosti. A proto jsem rád, že hlava státu dlouhodobě navazuje na tradici, která vyrostla již v postojích prezidenta Masaryka a z jeho přátelství a úcty k židovskému národu. Náš mimořádný vztah k Izraeli je důvodem k hrdosti. A v Izraeli na to pamatují. Několikadenní státní návštěva prezidenta Miloše Zemana v Izraeli, jeho vystoupení v Knesetu, setkání se všemi vrcholnými izraelskými politiky, je poctou pro Česko i pro Stát Izrael.

Zvláště dnes, kdy je zahraniční politika západoevropských zemí ideologicky zaslepená a ve svých důsledcích nebezpečná, je potřeba zachovávat a prohlubovat partnerství,přátelství a spolupráci s jedinou demokratickou zemí na Blízkém východě, která stojí v první linii naší společné války s islámským terorismem.

Izrael je symbolem obdivuhodného technologického, vědeckého a společenského vývoje, symbolem náboženské svobody, dialogu, tolerance a spolupráce. Izrael je výborným příkladem společnosti, která se nesnaží o „tavicí kotel“, ale o mírové soužití v kulturní rozmanitosti. Bez ohledu na politickou korektnost se nesmíme bát říkat pravdu, totiž že mír a spravedlnost v regionu ohrožuje především absolutistická islamistická ideologie, ať už se zbraní v ruce, nebo skrze svoje stejně nebezpečné politické „páky“ na Západě, které svou zvrácenost vydávají za „obranu lidských práv“ a terorismus omlouvají coby „boj za svobodu“.

Pro svět a pro mír není východiskem z žádného konfliktu důvěra k někomu, kdo se s vámi usměje do kamery a podepíše líbivou deklaraci, ale jeho chlápci už za oponou nabíjejí zbraň, aby vás střelili do týlu. A připravenost státu k obraně bude nutná, dokud nebude odzbrojen poslední nepřítel.

Přál bych si, aby byla jasně pro-izraelská orientace české zahraniční politiky nepopiratelnou skutečností, tradicí, kterou budeme společně vždy a pouze rozvíjet, nikdy ne omezovat a upozaďovat. Je to investice pro budoucnost, pro bezpečnost, pro mír.

Autor: Lukáš Jadrný | pondělí 26.11.2018 17:56 | karma článku: 27,22 | přečteno: 460x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik