Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No, nevím. Stejnými argumenty lze obhájit i indický kastovní systém, stačí odkazovat na tamní tradici. Navíc mi tam chybí lidská svoboda. Pokud chce žena být vojačkou, tak ať si klidně je. Bude spokojenější, když jí to zakážeme? A když si chce metroušek vyholovat chloupky, ať si to klidně dělá. Je to jen a jenom jeho věc. Móda se dost proměňuje. Hlavně se nedostat do stavu, který vnucuje mužům plnovous a ženám šátek. Myslíte, že jde o islám? Ale kdepak, v křesťanství to bylo taky. To byly ty role: mužný muž a ochraňovaná žena.

0 0
možnosti
IN

Role muže a ženy nemohou být ve společnosti ani dnes totožné, přestože ženy v poslední době rychle rostou vzděláním, možnostmi. Děje se to ale již od 1. svět. války, kdy se musely ženy mnohdy postarat o živobytí. Nyní jsou schopnější než jejich prababičky.

Ale myslím, že je nutné, aby ke svému partnerovi vzhlížely s úctou, chtějí prý mít muže, který nosí lakýrky i pohorky, tedy nesmí být submisivní, slabý. Je nutné historické pojetí muže jako autority.pro potomky, v rodině je třeba pro výchovu dětí mužský vzor. Je chyba, že asi třetina dětí se rodí neprovdaným matkám, podle psychologů. chybějící příklad je důležitější víc pro syna. Sociálně politické změny ve společnosti za posledních 25 let přinesly bohužel i jiný názor na tradiční rodinu.

1 1
možnosti
EK

Problém je v tom, že když žena k muži vzhlíží s úctou, tak si jí přestane vážit. Muži si váží jen potvor. A přenášejí svůj pohrdlivý vztah k ženám na svoje syny. To je ten váš kýžený mužský vzor.

0 0
možnosti
VS

Blbé je, že se tyhle řeči sice rády zaklínají respektem k ženám, ale v době, kdy se podle nich žilo, byla žena v horším postavení...

3 0
možnosti
AR

V té době také Evropa nevymírala jak se děje dnes a ženy nebyly otrokyněmi!!

1 2
možnosti
JP

J86o39s34e23f 83P67o69t36r

9. 2. 2019 23:06

Souhlas, karma !!!

4 0
možnosti
Foto

Dobrý článek. V principu souhlasím.

Myslím si, že to pomýlení nezačalo osvícenectvím, ale až během Velké francouzské revoluce pod heslem rovnost, svornost a bratrství. Rovnost je OK. Ta však musí znamenat rovnost ve stejných situacích. Ta rovnost ve stejných situacích je však nyní chápána jako stejnost - téměř bez ohledu na situaci - a to je hrubá chyba. Myslím si, že přehnané generalizování odchylek mužů a žen a přísně patriarchální společnost by dnes byla chyba, to už není třeba. Na druhou stranu, vynucování stejnosti například mužů a žen je strašné. Doufám, jsem si tím vlastně (skoro) jist, že jde jen výkyvy ve vývoji společnosti, jdeme bohužel často z extrému do extrému. Časem najdeme jistě nový přirozený a skoro harmonický balanc. Ty výkyvy nám pomáhají nalézt správnou polohu, při velkém výkyvu vidíme, že tak to nefunguje, že jsme to přehnali.

Není však jistě třeba, aby všichni muži byli velmi mužští a všechny ženy velmi ženské. Dobrovolné výjimky by měli být tolerovány.

1 1
možnosti
Foto

Oprava

... že jde jen o výkyv ve vývoji společnosti ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik