Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Toto je další z pravicových mýtů. Pokud by bylo na zaměstnavatelích, tak by nejraději zaměstnávali za 7000 Kč hrubého a stále by našli zoufalé agenturní zaměstnance z Ukrajiny, kteří by sem šli. Je bláhové myslet si, že by snížení daňové zátěže a min. mzdy vedlo k investicím do zaměstnanců. Místo nich si zaměstnavatelé raději koupí roboty, kteří nejsou daněni nijak. Našemu průmyslu se daří, práce je dost a nezaměstnanost neklesá jen tím, že stát nabírá nové úředníky. Řekněte mi jaké? Policisty, pedagogy, hasiče, právníky? Ti všichni jsou u nás placeni podprůměrně. Doc. Ilona Švihlíková to řekla jasně, zaměstnavatel, jenž není ochoten zaplatit minimálním mzdu s tvrzením, že přijde na buben, to má zabalit. A to že zvýšení minimální mzdy a odvodů povede k zaměstnávání na černo, je jen podnětem k prošetření inspektoráty práce, nemůže to sloužit jako výmluva lakomých zaměstnavatelů. Místo toho je třeba se přeorientovat na práci s vyšší přidanou hodnotou. To je klíč. Zvyšující se míra automatizace a robotizace povede docela jasně buď ke zvýšení daní, anebo ke zdanění robotů anebo k minimálnímu přijmu, jinak nebude produkty mít brzo kdo kupovat. Bude hlad, budou nepokoje a zcela zbytečně.

3 1
možnosti
Foto

Švihlíková to má pomotaný. Nakonec celý život žije z toho co stát naloupil na lidech co opravdu něco produkují. Proto se jí loupení líbí a není sama. Je hodně lidí, co se domnívá, že mají nárok na část majetku svých sousedů.

4 0
možnosti

Snad jen dvě poznámky:

- pokud někdo pracuje za minimální mzdu, ocitá se pod hranicí chudoby (resp. jeho rodina) a má tedy nárok na nejrůznější sociální dávky a příplatky

- pokud je vaše číslo správné, tak existuje několik tisíc firem, které jsou schopné své "soukromé a čistě tržní" podnikání provozovat pouze za podmínky, že jejich podnikání dotuje stát formou nejrůznějších sociálních dávek na které vzniká jejich mizerně placeným zaměstnancům nárok

A dvě otázky:

- jak je možné, že v zemích, kde je minimální mzda podstatně vyšší než u nás (a blíž mzdě průměrné, což je další náš problém) unesou toto břemeno i drobné firmy a nehroutí se kvůli solidním mzdám svých zaměstnanců?

- proč právě my stojíme před rozhodnutím, zda lidem dobře zaplatit za jejich práci anebo existenci firmy vykupovat mizernými výdělky těch, kdo pro ni pracují?

1 1
možnosti

k te prvni otazce - protoze je tam obecne vyssi mzda, tak lide ve sluzbach utrati vice. Nebo si snad myslite, ze se v Nemecku najite v restauraci za 3 ecka? A pritom u nas stale lide ocekavaji poledni jidlo za tuto cenu.

1 0
možnosti

Autore, v Dánsku mají díky odborům a kolektivním smlouvám garantované min výdělky pro jednotlivé profese a tarify. Toho se v česku nedočkáme, neboť tady máme slabé odbory. Tak přestaňte s tou odpornou demagogií, kde řeknete a a neřeknete b.

2 5
možnosti
Foto

Odbory parazitují na tom, že stát zabraňuje spontánnímu rozvoji podnikání a tím i tvorbě nových pracovních míst.

4 2
možnosti
Foto

Práce má svoji cenu a ta se vytváří na trhu práce.

Stát tuto cenu nemůže ovlivnit. Pokud někomu zakáže bpracovat, protože cena jeho práce je nižší než nějaká socialisty stanovená hodnota, nemůže to fungovat. Trh se nakonec projeví.

3 0
možnosti

Myslíte? Cca před sto lety jsem byl na univerzitě v Heidelbergu, kde se absolventi zavazovali, že nepřijmou zaměstnání placené méně než ... už nevím kolik. Nějak nevím o tom, že by to měli na svědomí socialisté.

0 1
možnosti
Foto

Stát by neměl zasahovat do smluv mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Mzdy rostou tam, kde roste kapitálová vybavenost a produkce. Jenže stát obojí omezuje. Proto stát zabraňuje spontánnímu růstu mezd a na druhé straně to pak chce vynucovat násilím.

6 0
možnosti

Proč bych jako kapitalista "sypal" dělnictvu víc, protože jsem výrobu kapitálově více vybavil? Sypu jen když musím:-)

0 4
možnosti
Foto

takový expert je zadarmo drahý Rv

1 1
možnosti

A víte, že by to vlastně nebyl špatný nápad nechat socialisty ovládnout Saharu? Když by dokázali, že písek bude mizet ...

1 0
možnosti
Foto

R67o79m67a89n 70K96o91z21e72l

12. 2. 2017 14:35

Ano mýtus - minimální mzda se zvyšuje a vůbec se nepotvrzuje, že s ní i roste nezaměstnanost. Jezdím občas kolem firmy, která platí minimální mzdu a vím také, že její majitel si dost často kupuje nové auto, takže zvýšení ho určitě nepoškodí.

Masivní nárust úředníků - nevím a určitě nezpůsobuje pokles nezaměstnanosti. U mnoha firem a obchodů vídám cedule, že berou lidi a dokonce inzerují i firmy, do kterých se dříve dostávalo jen přes známé. Také vím o pár lidech, co utekli ze státní sféry do soukromé a mám známou, co úřednici ještě dělá, za 13 tisíc čistého.

Snížení odvodů - proč ne, ale z odvodů se platí hlavně důchody, jak nahradit výpadek?

0 4
možnosti
Foto

Zaměstnavatelé, po zvýšení minimální mzdy, se snaží propustit ty zaměstnance, kteří se jim již nevyplatí zaměstnávat. Nebo práci, kterou vykonávali dva,tak jednoho propustí a druhému zvýší mzdu o nějakou korunu. Dále jsou minimální mzdou ohrožení lidé s nejnižšími platy, kteří provádí jednoduché pracovní úkony. Tím se zvyšuje nezaměstnanost zejména u nekvalifikovaných pracovníků. Brigádníci, kteří jsou ochotni pracovat za nižší než je minimální mzda nemohou, protože je zaměstnavatel nemůže platit.

3 0
možnosti

Prakticky veškerá finální výroba v našem státě byly zlikvidována. Zisk se tvoří ve vývoji a v prodeji. Montovny tvoří pouze pracovní místa pro plebs za mzdu plebsu odpovídající.

0 0
možnosti

Tak něco se rozkradlo, nepovedlo, ale bez montoven by bylo zle. Věřte tomu. Na takový rozsah finální výroby a prodeje, aby obstál na trhu, jsme neměli. Proč nezáří bývalá DDR, Polsko, Maďarsko?

0 0
možnosti

Víte, pane Jadrný, kdyby naše hospodářství bylo na úrovni států, které minimální mzdu nepotřebují uzákonit, byly by výdělky i těch nejméně vzdělaných pracovníků k uživení. I 11000 Kč jako hlavní příjem rodiny je stále neúnosně málo a měl byste si to vyzkoušet, třeba si 1/2 roku nesáhnout na více než 10 000 včetně nájemného, dopravného, inkasa, plateb za internet, mobily atd. Jistě, tito lidé mají nárok na různé dávky, ale naopak všelijaké dávky jsou pokřivením trhu. Každý, kdo pracuje, má právo na bydlení, stravu, teplo i nějaké to volnočasové vyžití. Minimální mzda by mohla být přechodnou fází do doby, kdy výdělky všech pracujících jim základní standard zajistí.

1 2
možnosti

"Každý, kdo pracuje, má právo na bydlení, stravu, teplo i nějaké to volnočasové vyžití" - na to jste přišla jak? Také trpíte představou, že minimální mzda prostě jen zvedne lidem mzdy?

2 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik