Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A znáte tohle?

Počátkem roku 1920 Karel Kramář, který zatím užpřestal býti prvním předsedou československé vlády, se rozjel za Denikinem, ačho z toho Masaryk velmi srážel. Došla do Prahy zpráva, že seKramář tam u Denikina či u koho přičiňuje, aby se naši legionáři nevraceliještě domů, ale aby „s vlajícími prapory šli osvobodit Moskvu“. Prudký Rašin se tehdy zle rozlítil,práskl pěstí do stolu a vykřikl: „Pánové, tohle je velezrada!“

0 0
možnosti

Poslanec národně-demokratické strany v r. 1931: "Pro Čechy je ruská knuta menší zlo než německé jho"

(Jaromír Špaček, major čs. legií v Rusku a Masarykův pobočník v exilu)

1 0
možnosti
LB

Je otázkou, co major Špaček mohl o "ruské knutě", respektive o bolševismu v roce 1931 vědět. Ono sovětské jho po 2. světové válce také nebyla zrovna hitparáda.

0 1
možnosti
JL

Jen mala drobnost: O uznani bolsevickeho Ruska neusilovalo Ceskoslovensko, usiloval o to ministr zahranici E. Benes. Jak pise ve sve knize "Uvahy o Slovanstvi" " Usilovaloval jsem o uznani a navazani diplomatickych vztahu se SSSR, bohuzel jsem toho pro odpor pravice nedosahl". Cs. vlada uznala SSSR de facto a de jure v roce 1934 jako jedna s poslednich v Evrope.

0 0
možnosti
Foto

Vzhledem k textu obchodní dohody a všeho toho, co jí předcházelo, šlo fakticky o uznání de jure. A zasloužil se o to TGM.

0 0
možnosti
AK

Kdyz jeho nacionalismus nikomu nic neodpiral, proc tedy s Masarykem vytvorili revolucne a jednostranne Ceskoslovensko bez nazoru moravske zemske vlady, slezske vlady, nasledne osekaly jejich pravomoci a konecne s komunismem tento nacionalismus zlikvidoval tyto historicke zeme.

Nacionalismus je zlo a jeho urcita forma preziva v CR dodnes.

1 1
možnosti
LB

Podle sčítání lidu z roku 1921, mělo tehdejší Československo 13 374 364 obyvatel, z toho 3 123 568 Němců (na území historických českých zemích tvořili Němci, kteří tu žili od 13. století, 33 % obyvatelstva). Druhou nejpočetnější menšinou byli Maďaři - 745 431 obyvatel, dále Rusové - 461 849, Židé - 180 955, Poláci 75 853 a jiné národnosti 25 871. Zbývající část tvořila dnes už neexistující národnost československá.

2 0
možnosti
JL

Temi skoro pul miliony Rusy minite Rusiny z Podkarpatske Rusi pani Blahova?

1 0
možnosti
AR

Pěkně napsáno. Jen dodám, že K. Kramář měl smůlu v tom, že v některých důležitých bodech politiky si nerozuměl s Masarykem a Benešem. Navíc jeho strana Národní demokracie nebyla zakořeněna v obcích a menších městech a tím neměla důležitý volební efekt.

1 0
možnosti
Foto

Doufám, že se k vám dostaly ruské monografie o Kramářovi. K mání na internetu.

0 0
možnosti
RH

Když píše Kramář o národu, tak myslí národ československý.

1 0
možnosti
LB

Přesně tak. Přitom Slováci při každé příležitosti se od Čechů a Moravanů odpoutali pokaždé, když to šlo. V roce 1938, pak o třicet let později si vybojovali federáciu, a jak to dopadlo s Československem po roce ́89 už víme.

0 0
možnosti
PS

Jako by jeho slova měla znít i dnes do uší politiků, kteří slovo vlast a národ spojují s fašisty a rasisty, otevírají Evropu islámu a zapomínají , na jakých těžkých zkouškách a lidských obětích vyrostly evropské národy a získají jedinečnou samostatnost a svébytnost.

2 0
možnosti

Skvěle řečeno! Děkuji...

R^[>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik