Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Konečně to někdo střízlivě sepsal, díky bohu.

2 1
možnosti

Stran toho tolik inzerovaného ekonomického přínosu je zajímavý názor ekonoma Luďka Niedermayera:

Do Číny jsme v roce 2015 vyvezli zboží za 42 miliard, což je něco přes 1% našeho vývozu. Není to ani desetina nevelkého podílu vývozu mimo země EU (ten je kolem 16%). Pohled do struktury našich exportů (2013) ukazuje, že "do Číny" šlo zhruba stejně zboží jako do Turecka nebo Rumunska a přibližně polovina objemu vyvezeného do Belgie, Maďarska nebo Holandska.

Na celkovém objemu zahraničních investic (v roce 2014 stav 2 774 miliard) se čínské firmy podílejí ani ne 0,5%. A ty nové, které president Zeman presentuje jako výsledek své politiky, jsou (pokud něco, tak) v drtivé většině nákupy akcií existujících firem, což samo o sobě růstu ekonomiky nepřispívá a zaměstnanost, dnes klíčovou kategorii ekonomické politiky, nezvyšuje.

Což mne vede ke dvěma důležitým závěrům:

První je domácí: Vláda (a president) by měli usilovat o to, aby se firmám v naší zemi dařilo a bylo atraktivní zde investovat (což vede k více pracovním místům a lepším platům). Pro všechny. Konání presidenta naznačuje, že investor z Číny je důležitější než třeba ze Slovenska, Německa nebo Koreje. Což je podivné. A úplně zapomínáme, jak důležité je, aby se dařilo stovkám domácích ponikatelů a firem, u kterých je navíc větší šance, že přinejmenším část zisků "využijí" doma. Většina "normáních" politiků toto ví.

Druhý směřuje na podporu "businessu" s Čínu. To, co by našim firmám při obchodech s touto ekonomickou supervelmocí nejvíce pomohlo, by bylo zlepšení tamních podmínek pro podnikání. Odstranění překážek pro zahraniční investory (které asymetricky a trochu nelogicky Číňanům u nás nestavíme), férová pravidla, vynucení práva, snížení korupce a mnoho dalších, by představovaly agendu, která by obchod pomohla rozhýbat a pomohla zároveň Číně vymanit se z dnešních ekonomických problémů.

3 0
možnosti

Trochu tuhle argumentaci nechápu.

Není přece důležité, jak významným obchodním partnerem je Čína teď. Jde přece o potenciál Číny...a o možnost navýšit ta čísla.

Netvrdím, že tato návštěva něco změní ale je to jedna z cest, která by tomu mohla napomoci. Možnost navazovat vztahy, lépe se poznávat a i prezentovat ty překážky, které zatím brání větší obchodní spolupráci.

Nejsem naivní idealista. Vím, že potřásání rukama, úsměvy a vágní zmínky o možné spolupráci ještě vůbec nic neznamenají. Ale je to furt lepší než nedělat nic a spoléhat se, že se o nás EU vždycky nějak postará..

1 0
možnosti

Autore nevím, zda si pamatujete návštěvu Obamy. Pokud ano, tak "výzdoba" byla asi tak 3x okázalejší, střechy byly plné amerických a českých odstřelovačů a půlka Prahy byla uzavřena veřejnosti.

Tak proč se proboha každý pozastavuje nad tím, že při příjezdu nejvyššího představitele nejlidnatější země světa a 2. největší (dle některých ekonomů největší) ekonomiky světa + jaderné mocnosti tomu prostě odpovídá i uvítání.

Pokud máte problém se Zemanem, pak pište kritiku Zemana, ale význam Číny je takový jaký je a já nevidím naprosto nic zvláštního na tom, že jsou vyvěšeny vlajky.

10 3
možnosti

Pěkný a výstižný. ;-DR^

4 0
možnosti

S použitím slov jako "rozum" a "racionální" bych byl opatrný. Spousta lidí se tím ráda ohání - ale spíš jen proto, aby ukázali, že jsou lepší než ostatní - nebo aby dokázali, že patří do naší společnosti, která "rozum" a "racionalitu" upřednostňuje...

I když jinak s článkem jinak vesměs souhlasím...

1 0
možnosti
Foto

Bylo to divadélko po všech stranách. A Kalouskův výstup, kde div nedupal nohama a nevztekal se jako malý kluk, mluvil za vše. Jde to s nimi s kopce, tak kope všude kde se dá, aby si ho vůbec někdo všiml ;-D R^

10 1
možnosti

Vy píšete prostě perfektně!R^

2 1
možnosti

zeman objevil Cinu;-Dpredstavte si ze nektere ceske firmy podnikaji v cine nebo obchoduji s cinou treba uz deset let,to je co?;-D

1 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik