Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jedni zločinci prohráli válku, druzí vyhráli. Navíc s nima kolaborovala cca třetina lidí. Takže čistě účelný alibismus a pokrytectví. Není pohodlné stíhat třetinu národa.;-)

0 0
možnosti
Foto

Toto je demokratická země, používáte-li beztretně symboly havlismu, není žádný důvod, proč zakazovat symboly komunismu.

0 6
možnosti
LJ

Promiňte, ale v blogu hovořím zásadně o VNÍMÁNÍ symbolů nacismu a komunismu, nikoliv o jejich právním definování. Jasně jsem napsal, že není li to vyjádření souhlasu s danou ideologií, tak by ony symboly měly být součástí poznávání minulosti (i třeba v natolik osobní míře, jako je kostým na nějaké historicky vzdělávací přehlídce).

0 0
možnosti
Foto

Nemám s podstatou článku žádný problém, jen bych vás upozornil, že ke srovnávání ideologií by měl autor přistupovat opatrně.  A to v tom smyslu, že třeba porovnávat porovnatelné. Tedy principy s principy a důsledky z důsledky. 

Důsledky ideí komunismu a fašismu byly leckde takřka totožné hrůza porevolučního Ruska - fašistické Německo. Trochu jiné byly  důsledky komunismu v Rusku u nás a zcela jiné byly třeba v Itálii nebo Francii.  V Rusku milióny mrtvých a deportovaných, u nás méně mrtvých a vězněných, ale velké nespravedlnosti a křivdy, ve Francii mnohými pozitivně vnímaná protiváha dravého kapitalismu. 

Důsledky německého fašismu byly jiné než fašismu španělského  ( Franco) a jiné než v Chile (Pinochet).

Obecně se domnívám, že zásadní rozdíl je v vtom, že komunismus je ve své podstatě zneužitá ( a kdykoli zneužitelná) ideologie, kdežto fašismus je již ve své podstatě ideologie zločinná, která byla některými režimy  do jisté míry polidšťována.

Shodneme se v tom, že není rozumný důvod tyto symboly vytahovat. 

(A nemyslete si, že jsem nějaký přestrojený komunista. Právě naopak . Ve vašem věku jsem měl se svými názory docela trable.)

3 2
možnosti
JS

Jen pro věcnou správnost....Německý nacismus...

4 1
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik