Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Může Trump ukončit válku v Sýrii?

Raketový útok USA na Sýrii a ostrá slova prezidenta Trumpa mohou být součástí dobře připravené strategie, která povede k ukončení občanské války v Sýrii.

Veřejnou debatou častěji zmítají emoce, než hodnotné argumenty. Nejinak tomu je v případě pátečního útoku na syrskou leteckou základnu, který USA prezentují jako odvetu za použití chemických zbraní syrskou vládou. Ano, dost možná to byla dobře využitá záminka. I tak je potřeba podívat se střízlivě na šest let probíhající válku v Sýrii a pokusit se porozumět kroku, který americký prezident Donald Trump učinil a kterým šokoval mnohé, kteří jej považovali za izolacionistu. Přitom by stačilo přečíst si před rokem vydanou knihu (v českém překladu) „Vraťme Americe její velikost“ - program, se kterým šel Trump do voleb. Jednat z pozice síly - to je jeden ze základních prvků Trumpovy osobnosti, který užíval v byznyse, který hodlal používat i v politice a který právě teď mnozí nechápou. Někomu to může připadat jako „agresivní“ nebo „imperialistická“ pozice. V důsledcích je však užití principu „peace through strenght“ (mír skrze sílu) nejefektivnějším řešením konfliktních situací. V této souvislosti můžeme připomenout třeba Ronalda Reagana a jeho cestu k ukončení studené války. Začalo to osočováním tehdejšího prezidenta z nerozvážnosti a ohrožování národní bezpečnosti. Jenže nebýt zvyšování výdajů na zbrojení a prvotní eskalace napětí, Gorbačov by zřejmě s Reaganem nikdy neusedl k jednomu stolu a studená válka by neskončila, minimálně ne tak hladce a navenek poklidně, jak se v závěru 80. let minulého století stalo.

Vraťme se nyní k Sýrii. Od vypuknutí občanské války zde proti sobě stojí čtyři strany:

1) vláda - šíité (náboženská menšina), ke které náleží prezident Asad, podporovaný libanonskou šíitskou teroristickou organizací Hizballáh, která vede permanentní válku proti Izraeli, našemu významnému spojenci v boji proti islámskému teroru a jedinému demokratickému státu v regionu

2) opozice - sunnité (většina obyvatelstva), krom dílčích ozbrojených skupin zde vojensky působí i sunnitská teroristická organizace Al-Káida

3) Islámský stát - samostatně fungující islámská teroristická organizace

4) „Syrské demokratické síly“ - Kurdové, válčící jak s vládními jednotkami, tak s teroristy

Rusko stojí od začátku konfliktu za Asadovou vládou a zaměřuje se na boj s Islámským státem i s teroristickými skupinami v rámci tzv. opozice. USA podporu směřují zejména ke kurdským skupinám a v minulosti z jejich strany několikrát zazněly výzvy k Asadově odstoupení. Takto probíhající konflikt je bez šance na ukončení a vyžaduje promyšlenou novou strategii. Zdánlivá eskalace střetu zájmů Ruska a USA v Sýrii může být dobrým začátkem pro nový postup a novou cestu k ukončení války. Kurdové jsou menšinou (cca 9% obyvatelstva) a přestože jsou jedinou stranou, zasluhující si v rámci této války podporu demokratického světa, nejsou schopni převzít moc nad celým státem.

Okolnosti amerického útoku na syrskou leteckou základnu naznačují, že je to tah, který v první řadě vysílá vzkaz „jsme připravení zasáhnout“ a „my budeme diktovat podmínky“. Rusko bylo informováno Pentagonem, předalo informaci Sýrii a páteční útok tak neměl téměř žádný reálný výsledek, pouze ten symbolický. Trump si napravil reputaci u americké veřejnosti a slovy konzervativních komentátorů „prokázal skutečné vůdcovské schopnosti“. Zároveň však vyslal vzkaz, že „civilizovaný svět se musí spojit, aby ukončil masakr a krveprolití v Sýrii a skoncoval s terorismem všeho druhu“. To jsou poměrně silná slova a u těch jistě nezůstane.

Věřím, že současný americký prezident bude v zahraniční politice více jako George W. Bush a méně jako Barack Obama. Proč? Protože zatímco Bushova válka v Iráku, ať ji hodnotíme kladně nebo záporně, byla vedena profesionálně a po jejím skončení Američané dohlíželi na stabilizaci země a „předání moci“, zásahy vedené Obamovou administrativou (např. bombardování Libye a podpora tzv. arabského jara vůbec) skončily tragicky - rozvratem zemí a vzestupem islámských radikálů. Nehledě na to, že za velkého potlesku „liberálních světoobčanů“ a pacifistů Obama stáhl všechny jednotky z Iráku, načež tam znovu propukla občanská válka. Zkušenosti z historie tak ukazují zásadní rozdíl mezi nezodpovědnou zahraniční politikou demokratických vlád a dobře promyšlenou zahraniční politikou republikánských vlád, které dotahují akce do konce a sází více na pragmatismus, než na lidsko-právní „zaklínadla“, tolik oblíbená u Clintona, Obamy a jeho někdejší ministryně zahraničí Clintonové.

Samotný Putin se k americkému zásahu nevyjádřil a dá se čekat, že Trump převezme iniciativu a bude chtít dovést konflikt v Sýrii ke konečnému řešení, jehož součástí bude zlikvidování teroristických organizací, což je v zájmu syrské vlády i Kurdů. Zároveň dává syrské vládě najevo, že on ústupky dělat nebude, zatímco od ní budou muset přijít, ať už se jedná o personální záležitosti, dlouholetou diskriminaci Kurdů nebo ukončení „tažení“ proti Izraeli a spolupráce s Hizballáhem. Rusko možná nakonec sehraje roli „prostředníka“ (kterou si ostatně v pátek vyzkoušelo) a konflikt v Sýrii bude doveden ke konci, který zaručí bezpečnost nejen tamnímu obyvatelstvu, ale zejména Evropě, která je pod náporem masové imigrace a teroristických útoků. Pokud je cílem Trumpovy administrativy zahnat Asada do kouta, ukázat svou sílu a využít ji k obnovení míru a stability v regionu, ať s Asadem nebo bez něj,  je úkolem všech demokratických civilizovaných národů, aby tuto snahu podpořily, porazily islámský terorismus a zaručily bezpečnost svým občanům.

Autor: Lukáš Jadrný | neděle 9.4.2017 19:03 | karma článku: 17,18 | přečteno: 642x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik