Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo nám krade demokracii?

V době, kdy náš život začínají řídit šílení aktivisté z politických neziskovek, je potřeba zvednout hlavu a postavit se na obranu normálního fungování demokratické společnosti, založené na silných politických stranách.

Česká republika je v současnosti velmi unikátní. Zatímco ve všech evropských demokratických státech se právem naštvaní a zklamaní lidé semkli kolem anti-establishmentových politických stran a stran odmítajících takzvanou politickou korektnost (ovšem politických stran s dlouhou tradicí či propracovaným programem - rakouská FPÖ, francouzská Front National, Švédští demokraté, Právo a spravedlnost v Polsku, atd.), u nás toto zklamání vedlo k úspěchu naprosto nevyprofilovaného a ideově prázdného projektu ANO Andreje Babiše (který nemá jiný cíl, než ovládnout republiku i politicky, když už se mu to podařilo ekonomicky) a k výraznému nárůstu vlivu všemožných aktivistů, snažících se spasit tu planetu, tu nějakého broučka, tu údajně sociálně slabé (tedy líné a práci odmítající individua), migranty, menšiny všeho druhu (ačkoliv jsme právní stát, kde si jsou, alespoň de jure, všichni před zákonem rovní).

Kdo má mít v demokratické společnosti připravené odpovědi na problémy, které společnost trápí? Politické strany a lidé, kteří představí jasný program a vizi, se kterou se ucházejí o přízeň voličů, kteří pak s odstupem času mohou dát jasně najevo, zda jejich kandidát (či jimi preferovaná strana) dokázal problém vyřešit nebo výrazně přispět ke zlepšení situace např. ve zdravotnictví či školství. A není pravdou, že politické strany jsou jakési kluby, jejichž důvodem existence je dosazovat kamarády kamarádů do nějakých funkcí. Většina stran je postavená na široké a významné členské základně, na vnitrostranických demokratických principech. Sám jsem členem politické strany ne proto, abych někam kandidoval či abych papouškoval volební hesla, se kterými třeba mnohdy ani nesouhlasím. Jsem členem politické strany proto, abych mohl mít vliv na její fungování, abych měl prostor, kde mohu mluvit o problémech, které trápí lidi kolem mě, kde mohu diskutovat o možných řešeních a nacházet lidi, kteří mají stejné či podobné postoje a jsou ochotní se určitému tématu věnovat a zlepšit tak život v naší krásné zemi.

Jaký smysl pro voliče má hnutí, které nemá program a jehož šéf říká každý den něco jiného, to nevím. Budu rád, když mi to v diskuzi nějaký volič ANO vysvětlí. Andrej Babiš nenabízí ani řešení, ani vizi, kterou by se Česká republika měla ubírat. Nevadí mi ani tak nějaký střet zájmů nebo skutečnost, že vlastní média. Vadí mi, že je to člověk nekompetentní, kterému absolutně nelze důvěřovat, když dnes vyvrací, co řekl včera, ve středu migranty vítá a tvrdí, že jsou ekonomickým přínosem, v pátek si uvědomuje, že s tímhle neprorazí, tak vykřikne „zavřít hranice a nepouštět nikoho“ (s čímž bych samozřejmě souhlasil, ale nemohu věřit Andreji Babišovi, že to, co říká, si skutečně myslí, natož že je schopný přetvořit líbivá slova v činy). Vedle toho vidím lidi, kteří dobrá řešení a dobrou vizi mají, ale nejsou schopní jí dobře vysvětlovat a „prodávat“ spoluobčanům. A třetí skupinou jsou lidé, jejichž vize a řešení jsou až hrůzu nahánějící. Mám na mysli hlasité neomarxisty a aktivisty z politických neziskovek.

Výraz „politická neziskovka“ se stal již tradičním pojmem v diskuzích, neboť samozřejmě nikomu nemůže vadit útulek pro týrané či opuštěné pejsky nebo volnočasové centrum pro děti. Problém ovšem je, když se z peněz daňových poplatníků (a z peněz bohatých sponzorů) objevují organizace typu „Evropské hodnoty“, které se najednou účastní všemožných debat a konferencí a jejichž představitelé pravidelně vystupují v médiích a své „bludy“ publikují na stránkách údajně seriózních deníků. A mají samozřejmě i své politické spojence, obzvláště v ČSSD, TOP 09, Straně zelených a vůbec v kruzích, které nazýváme „pražskou kavárnou“ (Dienstbier, Marksová, Kalousek, Stropnický, Feri, Hollan apod.) Tito lidé v první řadě udávají témata, kterým se mají „elity“ věnovat - ruští agenti, Tibet a Čína, budování kultu osobnosti Václava Havla, emise z komínů atd. Chtělo by se říci „jen ať se baví, když nemají nic lepšího na práci“. Ale oni se nebaví, oni přichází s různými projekty, které likvidují demokracii a v mnohém připomínají období komunistického režimu, kdy existovala jediná pravda (tedy lež, o které každý věděl, že je lží), kdy bylo potřeba vyhýbat se skutečným problémům a kdy se lidé báli proti hlavnímu proudu (většinou sice hlavnímu, ale menšinovému) vyslovit vlastní názor. Říci dnes nahlas „chci czexit“, „nechci tu ilegální imigraci“, „situace českých živnostníků je důležitější, než situace tibetských duchovních“, „škola nemá učit evropskému a multikulturnímu myšlení“ znamená objevit se na černé listině těchto samozvaných vševědů, kteří dokonce vydávají instruktážní příručky typu „Jak poznáte ruského agenta“ (prý tak, že nemá rád Evropskou unii...) No a spousta dalších ideologických aktivistických organizací se postupně dostává k významným představitelům svých spřátelených politických stran, stávají se z nich poradci, náměstci atd.

Přichází doba, kdy je potřeba jasně říci, v jaké společnosti chceme žít. Já chci žít ve společnosti demokratické, kde většina rozhoduje a kde se maximum lidí podílí na fungování politických stran, které mají jasný a propracovaný program. Nechci, aby jednoho dne byly politicky aktivní pouze partičky fanatiků a aby jim zoufalí představitelé politického establishmentu dávali možnost rozhodovat o České republice. Tuto možnost si musí uchovat především normální lidé, kteří každý den pracují, nemají čas na hlouposti, ale chtějí žít slušně a důstojně. Měli by ovšem být hlasitější. Měli by obohatit selským rozumem a svými zkušenostmi členské základny politických stran. Nenechme si ukrást demokracii.

Autor: Lukáš Jadrný | pondělí 10.10.2016 17:11 | karma článku: 34,92 | přečteno: 1232x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik