Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jasno v Rusku a bouře v USA

Rusové si půjdou zvolit stabilitu a pokračování konzervativní politiky. Trumpovi „ubožáci“ si jdou pro vítězství a Clintonovi se asi nebudou muset stěhovat.

Zítra jsou v Rusku parlamentní volby. Asi jsem jeden z deseti lidí, kteří tuto událost registrují. Není se čemu divit. Žádné speciály Horizontu 24, debaty, podrobné analýzy v médiích. Ono to má asi své pochopitelné důvody. Kdyby se totiž hystericky rusofobní ochránci „evropských hodnot“ měli zaměřit na něco jiného, než na agenty KGB, která již 20 let neexistuje, museli by chtě nechtě překousnout jednu významnou skutečnost, totiž že jimi do nebes vyzdvihovaná opozice je v Rusku ztělesněna buď fašisty, nebo stalinisty. Jakási významná „prozápadní“ liberální strana Jabloko Grigorije Javlinského si už pár let vystačí s desetinami procenta. Po dominantní konzervativní straně Jednotné Rusko (strana, jejíž vznik inicioval sám Putin a jejímž předsedou je současný ruský premiér Dmitrij Medveděv) se o druhou a třetí příčku pere Vladimir Žirinovskij se svou antisemitskou neofašistickou LDPR a stalinistická Komunistická strana Ruské federace. To jsou dvě nejsilnější opoziční strany, které pravidelně demonstrují za „Rusko bez Putina“, chtějí dobývat celý svět a na náměstích tleskají i těm slavným miliardářům, které Putin nenechal ovládnout stát a ti z toho mají doživotní mindrák, který si jezdí léčit k západním novinářům. Možná se dozvíme, že musíme rozlišovat normální opozici od tzv. demokratické opozice, ale po zkušenostech se Sýrií, kdy se z tzv. demokratické opozice vyklubala buňka Islámského státu,...

Publicistka Petruška Šustrová se na serveru Neviditelný pes zmohla v souvislosti s ruskými volbami na konstatování, že „podvody budou“. A tak zítra večer čekejme hodnocení situace ve zpravodajství, které bude znít: „Putin upevnil svou moc. Podle očekávání vyhrála jeho strana. O demokratickém a spravedlivém průběhu voleb mají však pochybnosti všichni významní západní politologové i politici samotní.“ To už je hold taková tradice. Co je v Rusku, to je špatné a nedemokratické, co je v USA, je dobré a demokratické. Padesátá léta naruby... Jen si nedovedu představit, že by se v Rusku stal prezidentem někdo, kdo by získal méně hlasů, než jeho protikandidát. Kde že se to tenkrát v roce 2000 stalo? Nebylo to v USA?

Pravdou je, že zatímco v Rusku se čeká na to, zda získá Jednotné Rusko parlamentní většinu či zda „jen“ s výrazným náskokem zvítězí, ve Spojených státech amerických by se dala atmosféra krájet. Hillary kolabuje, někteří už jí stihli i pohřbít, a Donald Trump začíná vítězit v průzkumech. Levičáci a všichni, kteří podlehli „strašení Trumpem“ se chytají za hlavu, vyčpělá celebrita jménem Barack Obama se snaží všemožně znemožnit republikánského kandidáta. Problém je v tom, že Obama během posledních 7 let znemožnil maximálně sám sebe, Demokratickou stranu, tzv. novou levici a její pomýlené vize o milujících a tolerujících se lidech i zvířatech „zelené planety“.

Z Donalda Trumpa čiší energie. Včerejší mítink v Miami zahájila světoznámá píseň „Do You Hear the People Sing“ z muzikálu Bídníci. Píseň, která v muzikálu symbolizuje počátek revoluce, naději a odhodlání, se již mnohokrát zapojila do politického dění napříč světem (bohužel i při ukrajinském Majdanu...). Donald Trump jí však využil jako reakci na slova své rivalky Hillary Clintonové, která jeho příznivce označila za „zoufalce/mizery/ubožáky“, anglicky „deplorables“. Za zvuku této revoluční písně se na pódiu objevil Trump a na obrazovce za ním se rozsvítilo logo muzikálu Bídníci (v originále „Les Miserables“), upravené na „Les Deplorables“. Publikum tento „důstojný žertík“ přijalo s nadšením, stejně jako Trumpovu první větu, kdy „svým ubožákům“ poděkoval za přivítání.

Inu, v Rusku se pohádají, pak se s klidem odvolí a „jedeme dál“. V Americe si potrpí na teatrálnost a volební show. Bídníci jsou ovšem kulturní skvost, a to jak původní román Victora Huga, tak muzikálové zpracování. Tak přeji Rusům klidnou volbu a Trumpovým „ubožákům“ přeji, aby to dotáhli (na rozdíl od oněch revolucionářů z Bídníků) do úspěšného konce.

Autor: Lukáš Jadrný | sobota 17.9.2016 19:02 | karma článku: 44,01 | přečteno: 5598x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik