Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Politicky nekorektní“ Jan Hus se vzepřel elitám

Mistr Jan Hus byl křesťanský reformátor a za své názory byl upálen v Kostnici. Tečka? Ne. Příklad Jana Husa nám ukazuje mnohem více, než co je uváděno v učebnicích dějepisu.

V loňském roce jsem se u příležitosti výročí 600 let od smrti Jana Husa zúčastnil tematického semináře Institutu Václava Klause, na kterém se svými příspěvky vystoupili režisér Jiří Svoboda, profesoři Jan Blahoslav Lášek a Jiří Hanuš a bývalý kancléř prezidenta Klause Jiří Weigl. Postupně jsem si začal uvědomovat, jak mě tento seminář (a následně vydaný sborník) obohatil a jak mi vnuknul potřebu více o této postavě českých dějin přemýšlet a přehodnotit vnímání osobnosti Jana Husa (a reformačního hnutí obecně), která je dnes spíše automaticky a povinně vyzdvihována, bez toho, aniž bychom se zajímali, proč tomu tak je a čím je Jan Hus natolik významný, aby byl den jeho mučednické smrti (6. červenec) státním svátkem.

 

Vzpoura proti „establishmentu“ a návrat ke kořenům křesťanství

Okolnosti vzestupu myšlenek evropských křesťanských reformátorů jsou v mnohém podobné světu, respektive Evropě, současnosti. Dnes žijeme v době, kdy je Evropa (přesněji Evropská unie) ovládána rozbujelým byrokratickým aparátem nevolené moci, která si svá koryta hodlá zuby nehty udržet, svou moc upevňovat a stále více a více zasahovat do života „poddaných“. Přitom původní myšlenka o spolupracující Evropě vypadala velmi vznešeně, přinášela naději milionům lidí, kteří přišli o své blízké ve druhé světové válce. Zvrtlo se to, „šikovní“ lídři zneužili těchto myšlenek a začali budovat hierarchii elit, orgánů a výborů, pyramidu moci režimu, který by se dal srovnávat s totalitami, před kterými měla evropská spolupráce původně chránit.

Na přelomu 14. a 15. století byla situace v lecčem podobná, nešlo ovšem o evropskou integraci, nýbrž o vnitřní politiku katolické církve. Z té se stávala mocnější a mocnější organizace, utápěná nejen ve zlatě a bohatství, ale zejména v neustávajících vnitřních sporech a intrikách, bratrovražedných bojích o vlivné a významné posty. Učebnice dějepisu nám říkají, že Husovi a dalším reformátorům šlo o takové detaily typu přijímání podobojí, nemravné vybírání desátků a doslovného vykupování se z hříchů. To vše byly pouze dílčí kritiky a dílčí požadavky na reformu. Z dnešního pohledu vidíme v tehdejší situaci něco mnohem univerzálnějšího - boj obyčejných lidí proti zkostnatělému „establishmentu“ a elitářství, boj prostých křesťanů vycházejících z biblických textů proti církevním funkcionářům vycházejícím ze zájmu o vlastní prospěch a obohacení.

Bible a křesťanství káže skromnost, sebekázeň, pokoru, solidaritu, lásku k druhým a odevzdání se boží vůli a božím zákonům. Tedy hodnoty, které vyšší církevní kruhy svými činy a prostředky, využívanými k dosažení vytyčených cílů, popřely a odvrhly. Cílem představitelů křesťanské reformace (i když i jejich myšlenky se v mnohém střetávaly a na základě toho se tvořilo mnoho frakcí a skupin, umírněnějších či radikálnějších) byl návrat ke kořenům křesťanství, návrat k těm dobrým původním myšlenkám a hodnotám, které byly církevní mocí předefinovány a zneužity a ve vlastním životě církevních představitelů se rozhodně nepromítaly.

 

Varování pro „elity“ současnosti

Nutno podotknout, že samotné myšlenky Jana Husa potkal podobný osud, jako obecně myšlenky křesťanské. Byly zneužity jako záštita tzv. husitských válek, přetvořeny v politickou ideologii válčících radikálů. Tato skutečnost nám ovšem ukazuje, kam vede ignorování veřejného mínění, kam vede prosazování „jediné pravdy“ a démonizace těch, co se oficiálně prosazované linii vzepřou - k nepředvídatelným konfliktům, které mohou přerůst v pouliční nepokoje, v ozbrojená povstání a v občanské války. Opět v tom vidím děsivou paralelu se současností a jeden z mnohých důkazů toho, jak se historie opakuje a jak by měla varovat „elity“ současnosti, nacházející se v další velké krizi důvěry.

Profesor Hanuš ve svém vystoupení v rámci výše zmiňovaného semináře zmínil úlohu Husa coby jednoho ze vzorů české národní povahy a postavil jeho kritický a zdravě skeptický přístup proti měšťáckému panu Broučkovi z děl Svatopluka Čecha a relativizujícímu vojáku Švejkovi Jaroslava Haška. Hus byl na rozdíl od pánů Broučka a Švejka člověkem skutečným, člověkem, jehož myšlenky zamíchaly našimi zeměmi i Evropou, člověkem, na kterého jsme coby Češi právem hrdí a který je nám vzorem pro svůj nezlomný boj za pravdu, principy a trvalé hodnoty.

Dnešním slovníkem bychom mohli Jana Husa označit za „politicky nekorektní“ osobnost, která se vzepřela elitám, těm, co se zcela odcizili od obyčejných lidí a nabyli mylného dojmu, že si mohou dělat, co chtějí, nebrat zřetel na veřejné mínění, odsuzovat, neoprávněně nálepkovat a likvidovat své oponenty. Historie dala za pravdu Husovi a reformátorům. Křesťanství tuto etapu potřebovalo, bylo jí nesmírně obohaceno a dostalo tolik potřebný impuls ke změnám a k návratu ke kořenům svého učení. Někde se to povedlo více, někde méně. Jisté je, že tyto procesy, proběhnuvší v dobách minulých, by měly inspirovat dnešní Evropu, která opět potřebuje reformaci, tentokrát nikoliv náboženskou, nýbrž politickou a společenskou. Měla by být zahájena dříve, než se budou opakovat neblahé důsledky ignorování „jiných“ názorů.

Autor: Lukáš Jadrný | úterý 5.7.2016 18:19 | karma článku: 39,89 | přečteno: 3606x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik