Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S přáteli do hospody - R.I.P.

Dáme si pár kousků, vytáhnem pár cigaret, přátelsky si popovídáme, dáme číšníkovi dvě kila a jdeme spokojeně domů. Zatím si tuhle „vymoženost“ můžeme dovolit. Brzy nás o ni však levicová vláda připraví.

Není to jen o připravovaném plošném zákazu kouření v restauračních zařízeních, ale také o té elektronické evidenci tržeb, která má prý narovnat podnikatelské prostředí, o kontrolním hlášení DPH a dalších nesmyslných a svobodu občanů omezujících návrzích, se kterými současná Sobotkova vláda přichází.

Všechny možné odborné argumenty pro a proti vládním návrhům zaznívají dnes a denně v médiích, a proto bych radši uvedl pár příkladů, postřehů z každodenního života. Každé ráno jedu do školy autobusem přes malou obecní část Filipov. Stojí tu menší rodinný domek a ve spodní části je hospoda. Otevřená zřejmě není každý den, rozhodně je kuřácká a rozhodně je první a poslední, kterou v místě najdete. Vždy si vzpomenu na obavy, které mnozí hospodští vyjadřují nad zavedením EET. Ano, v takových vesnických hospodách asi profesionální pokladny mít nebudou. Asi na ně ani nemají peníze... kde by je taky vzali, když svůj podnik provozují převážně za účelem vytváření určitého sociálního prostředí a místa, kde se mohou štamgasti a další návštěvníci sejít, zahrát si karty, vykouřit krabičku startek, ucucávat hodinu z jednoho půllitru a rozlít si vlastní domácí slivovici. Také tu zlobí signál. Má to jednu výhodu - lidé si povídají mezi sebou a mobily mohou nechat v kapsách. Nevýhodou však je, že se Babišovi na Ministerstvo financí třeba nedoručí jejich účtenky.

Po škole si v Hlinsku občas zajdu na kafe či na pivo k „Pavlouskum“, což je další malá hospoda, kde je pravidelně obsazený štamgastký stůl ztrácející se v dýmu a pivním odéru. A mimochodem tu taky nemají internet. Občas se tu objeví i nějaká ta maminka s dítětem. Když je teplo, jdou si sednout na zahrádku, kde je čerstvý vzduch, narušený sem tam jen výpary z automobilů projíždějících po silnici vedle hospody. Když je zima, nic jim nebrání zalézt si na čaj do pár kroků vzdálené restaurace „U Hlineckého Koníčka“, kde se nekouří. V jedné z dalších restaurací se již na zákazy předpřipravili a založili klub... však nakonec to nebude město hospod, ale město klubů. Češi byli vždy dost vynalézaví a kreativní a věděli, jak klacky pod nohama odkopnout. Při jedné z mých častých návštěv hospůdek a restaurací jsem se jedné sympatické servírky i zeptal, co že sama soudí o EET a zákazu kouření. Naprosto jednoznačně odvětila, že se obává, že mnoho malých hospod bude muset skončit, protože na údržbu registračních pokladen a internetového připojení prostě nebudou mít peníze nebo budou muset zdražovat a přijít tak o množství pravidelných návštěvníků. A podtrženo to bude zákazem kouření a nařízeními typu - musíte nabízet alespoň jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější, než kterýkoliv alkoholický.

O víkendu jdu „pracovat“ do Pohádkové vesničky při hotelu Podlesí, bavím děti i rodiče v rámci komentované prohlídky a jdu si do kanceláře pro výplatu. U stolů sedí tři slečny, jsou obležené stovkami papírů, faktur a účtenek... znenadání totiž vláda prosadila tzv. kontrolní hlášení DPH. V restauraci tu sice mají propracovanou elektronickou pokladnu, účtenku vám vyjedou i při koupi zapalovače, internetové připojení dobře funguje, restaurace je nekuřácká, ale co naplat - kdyby se udělala chybička v evidenci DPH, stálo by je to 30 000 Kč pokuty. A tak nezbývá, než zanechat své běžné práce a na pár dní se zavřít mezi všemožné výpisy a kontrolovat a kontrolovat, aby byl pan Babiš spokojený. Bylo mi řečeno: „To už bychom tu mohli zaměstnávat rovnou někoho z Finančního úřadu.“

A jak tahle šikana pracovitých, aktivních a obětavých lidí skončí? Mnozí budou muset tzv. zavřít krám. Hospoda, do které chodí 90% kuřáků, bude zet prázdnotou. Pivo, které stálo dvacku, bude stát třicet, aby se pokryly náklady na pokladny, tiskárny a internet. Úmyslně ani nerozebírám trapnou Babišovu kampaň o „levnějším pivu díky nižší DPH“. A další budou muset omezit provoz, omezit se ve své aktivitě a kreativitě, protože budou muset trávit desítky vyčerpávajících dnů nad kontrolním hlášením DPH.

A jak skončíme my, kteří si díky jejich píli a ochotě můžeme zpříjemňovat volné chvíle? Nikdo z nás z toho nebude mít užitek. Naopak. Nakonec to dopadne tak, že si hodíme židle na balkon nebo do garáže, vezmeme basu lahváčů, zapálíme si... a ministryně Marksová (přesněji Marxová) se svým pokrevním bratrem Dienstbierem nás poženou k soudu za porušování lidských práv sousedů nekuřáků.

Autor: Lukáš Jadrný | sobota 30.1.2016 17:22 | karma článku: 33,13 | přečteno: 1435x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik